#Foodporn - to nie kamasutra. Czyli jak fotografować jedzenie?
Podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale fotografii kulinarnej to podczas oglądania zdjęć wyostrzają się wszystkie zmysły. Świeże i dojrzałe owoce, pełna aromatu, pobudzająca kawa czy sernik nowojorski, dla którego warto zrobić odstępstwo w diecie - czyli jak fotografować jedzenie, by intrygowało i wzbudzało apetyt. Odpowiednie światło, kompozycja i perspektywa wpływają na to, czy przygotowane potrawy okażą się tymi, którym nie sposób się oprzeć, czy przeciwnie - nawet głodny przejdzie obok nich obojętnie. My dobrze wiemy, jak robić zdjęcia jedzenia, w stylu pobudzających zmysły food porn - przekonaj się i Ty!
Czym jest fotografia kulinarna? I w jaki sposób “zgotować” foodową sesję?
Pewnie wielokrotnie podczas scrollowania Instagrama czy Facebooka trafiliście na zdjęcia jedzenia, po których zrobiliście się od razu głodni. Pizza, burgery czy wegańskie sałatki przyrządzone z należytą starannością, ułożone odpowiednio na talerzu, w perfekcyjnej kompozycji - to właśnie podstawa fotografii. A żeby było perfekcyjne, istotny jest już etap przygotowań - dbałość o odpowiedni kolor, konsystencję, strukturę. Dopiero później następuje etap stylizacji kulinarnej i planowanie, jak zrobić apetyczne zdjęcia jedzenia.
Zatem, jak fotografować jedzenie? Należy zadbać o dostateczne naświetlenie, odpowiednią kompozycję, która podkreśli charakter potrawy i wybrać właściwą perspektywę. Inaczej będzie wyglądało zdjęcie sushi, a inaczej fotografia żurku. Optymalne dopasowanie to klucz do serc i żołądków prawdziwych smakoszy.
Jesteś właścicielem restauracji lub firmy produkującej żywność i zastanawiasz się, po co i jak fotografować jedzenie? Jeżeli tak, bardzo dobrze trafiłeś. Wytłumaczymy krok po kroku, dlaczego fotografia kulinarna jest tak ważna w dzisiejszych czasach.
- Umiejętnie przygotowane zdjęcia jedzenia przyciągają klientów - estetyka potraw ma wpływ na ich atrakcyjność, a zanim klienci odwiedzą Twój lokal, mogą jedynie oglądać, co masz im do zaoferowania - to jak pokażesz jedzenie, najpewniej przełoży się na ruch w lokalu.
- To, jak wyglądają serwowane w restauracji czy kawiarni potrawy, wpływa na renomę miejsca, bo przecież - jak Cię widzą, tak Cię piszą.
- Pełne dobrego smaku zdjęcia jedzenia, które można przygotować na bazie reklamowanych produktów, zachęcają do ich zakupu - świeżo wyjęty z pieca chleb z pewnością zyska większe uznanie niż całkiem przeciętne zdjęcie mąki - prawda?
Jak światło wpływa na zdjęcie jedzenia? I jak najlepiej je wykorzystać w różnych przypadkach?
To właśnie światło sprawia, że zdjęcia jedzenia nabierają wyrazu, a produkty stają się wyjątkowo apetyczne. Tylko jak fotografować jedzenie, by wyglądało jak najlepiej? Warto wiedzieć, że:
- wtedy, kiedy to możliwe, do robienia zdjęć jedzenia, warto wykorzystywać światło dzienne - dzięki niemu żywność zachowuje naturalny wygląd i kolory. Dobrym sposobem na zachowanie naturalności i jednocześnie uzyskanie głębi jest połączenie światła dziennego ze sztucznym, poprzez doświetlenie fotografowanych produktów lampą,
- a jak fotografować jedzenie, kiedy naturalne światło nie sprzyja? Najczęściej wykorzystuje się profesjonalne, studyjne lampy - mają one dużą moc, dzięki czemu dokładnie naświetlają fotografowane obiekty, pozwalając wydobyć z nich pełnię atrakcyjności.
Umiejętne zarządzanie światłem - odbłyskami i cieniami - pozwala podkreślić w żywności to, czym najbardziej może zachęcać - fakturą, kolorem, wielkością, kształtem.
O tym, jak przygotować miejsce do zrobienia zdjęcia jedzenia, czyli sposoby na stylizację stołu czy parapetu
Kluczem do tego, jak robić zdjęcia jedzenia, na których widok stajemy się głodni, jest kompozycja. I nie zawsze gładkie tło sprawdzi się najlepiej. Najważniejsze, by kompozycja wraz z daną żywnością była spójna, podkreślała jej charakter. To właśnie kompozycja ma opowiadać historię danego produktu, w której chcemy uczestniczyć:
- czasem wystarczy parapet - drewniany lub marmurowy, na którym stoją doniczki ze świeżymi ziołami, a tuż obok smakowitych kanapek z warzywami - rozsypane listki polnych kwiatów i kubek jeszcze gorącej, czarnej herbaty z cytryną,
- świąteczne potrawy warto fotografować w towarzystwie rozłożonych na stole gałązek świerku, szyszek, serwetek w kolorze głębokiej czerwieni czy butelkowej zieleni i eleganckich sztućców,
- aromatyczne ciasto z owocami, jeszcze niewyjęte z blachy, a już z odkrojonym kawałkiem, wystarczy postawić na stole, na plastrze drewna, tuż obok rozłożyć dające ciepłe światło lampki, a do wazonu wstawić jesienny bukiet.
Zdjęcia jedzenia, które pobudzają zmysły - gotowe. Zaproszenie do przeżycia świetnej historii z Twoim produktem - gotowe.
Przepis na najlepsze zdjęcie - trendy w fotografii kulinarnej
- Plating - danie na talerzu traktuj jak własne dzieło sztuki. Baw się aranżacją i eksponuj to, co w daniu najważniejsze.
- Wykorzystuj kuchenne rekwizyty - sam talerz z apetyczną potrawą często to za mało. Jak robić zdjęcia jedzenia w myśl założenia "przez żołądek do serca"? Deski do krojenia, piękny komplet sztućców, ręczniki kuchenne czy świeże zioła lub warzywa nie tylko wypełnią kadr, ale sprawią wrażenie domowej, ciepłej atmosfery.
- Baw się kolorami i kadrami - do stylizacji wybieraj rekwizyty i produkty, które będą pasowały do kolorów dania, ale także będą lekko z nim kontrastowały. Pamiętaj, by pierwszy plan zawsze grała potrawa, dlatego wybieraj kadry poziome z ostrością na danie, lub z góry. Takie zdjęcia jedzenia pozwolą na przedstawienie stylizacji w całej okazałości.
Głodny przykładów tego, jak można fotografować jedzenie, które pobudza apetyt? Sprawdź nasze projekty!